Professioneel begeleid trainen voor de Marathon Rotterdam

maart 18, 2019

personal training rotterdam

BodyMentors

In het weekend van 6 en 7 april vindt het grootste tweedaagse sportevenement van Nederland plaats: de NN Marathon Rotterdam. De kaarten voor de klassieke marathonafstand van ruim 42 kilometer, die op zondag wordt gelopen, zijn ieder jaar binnen recordtijd uitverkocht. Het is dan ook #de mooiste!: je start in het centrum van Rotterdam en finisht op de bruisende Coolsingel. Een onvergetelijke ervaring. Om je optimaal op het lopen van de marathon voor te bereiden, begin je natuurlijk maanden op voorhand. Maar wist je dat je voor een professioneel begeleide voorbereiding en training op de Marathon Rotterdam echt niet naar het Sportcentrum Papendal hoeft? Dat kan namelijk ook bij BodyMentors!

Marathon Rotterdam

De Marathon Rotterdam is dit jaar al aan haar 39e editie toe. Het is één van de snelste marathons ter wereld en trekt ieder jaar duizenden deelnemers én ruim 900.000 toeschouwers naar Rotterdam. Naast dé echte marathon op zondag, is er voor beginnende lopers nog de AD City Run Rotterdam (4,2 kilometer) op zaterdag of de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam (10,55 kilometer) op zondag.

Deelnemen aan de Marathon Rotterdam is een ervaring om niet te vergeten. De spanning en vrolijke opwinding als je aan de start staat tussen ruim 14.000 andere enthousiaste sportievelingen. De sfeer tijdens het lopen van een marathon is ongeëvenaard; je loopt samen met gelijkgestemden, iedereen met hetzelfde doel voor ogen: de finish bereiken. De motiverende aanmoedigingen van het publiek helpen je door de pijn heen te lopen. “Die sfeer, dat heb je nergens anders. Je laat het daar in Crooswijk al uit je hoofd om te stoppen. Het publiek draagt je naar de finish”, vertelt een loper over zijn deelname aan de Marathon Rotterdam.

Professioneel begeleid voorbereid aan de start

Met de marathon stel je jezelf een doel, een uitdaging om naar toe te leven. Een goede voorbereiding is uiteraard essentieel. De afstand is immers niet te onderschatten en het lopen van een marathon heeft ook een forse impact op je lichaam. Een gedegen trainingsplan vormt de basis van je uiteindelijke succes. Bij BodyMentors stellen we samen met jou een persoonlijk trainingsplan op waarmee je optimaal voorbereid aan de start van de Marathon Rotterdam verschijnt.

Hoe doen we dat? Wel allereerst beginnen we met een Sport Medische Test, uitgevoerd door Paul of Danny, onze inspanningsfysiologen. Deze Sport Medische Test bestaat uit vier onderdelen. Als eerste meten we je bloeddruk, je gewicht inclusief vet-, spier-, vocht- en botmassa en diverse andere lichaamsmaten. Daarna bepalen we jouw rustmetabolisme, dit wil zeggen hoeveel energie (kCal) je gebruikt op één dag als je heel weinig zou bewegen. In combinatie met de meting of je veel vet of suiker verbrand, in rust, zijn de resultaten van deze meting een goed uitgangspunt voor een persoonlijk voedingsadvies door onze diëtiste Lieke. Het derde onderdeel van de Sport Medische Test is de conditietest waarbij we met onze professionele Cortex ademgasapparatuur precies kunnen meten hoeveel zuurstof je kunt gebruiken tijdens een fiets- of looptest. Tenslotte is er de krachttest zodat we kunnen analyseren hoe het er voor staat met de kracht in jouw benen, armen en bovenlichaam.

Op basis van de resultaten van de Sport Medische Test kunnen we een goed trainingsschema op maat opstellen, als ook een gepersonaliseerd voedingsadvies. De BodyMentors personal trainers kunnen vervolgens iedere training én jouw vooruitgang optimaliseren. Na ongeveer drie maanden doen we opnieuw een Sport Medische Test zodat je inzicht krijgt in je vooruitgang.

Trainen, trainen en nog eens trainen

Jezelf op een marathon voorbereiden doe je niet alleen met een loopschema. Wist je dat je je hardloopprestaties ook kunt verbeteren met krachttraining? Met krachttraining zorg je ervoor dat je spieren efficiënter worden in het gebruik van zuurstof en energie. Ook zorg je er met krachttraining voor dat je spieren en pezen sterker worden, zodat ze meer belastbaar zijn. Dat helpt je om (kleine) blessures te voorkomen. Je bent namelijk niet de eerste die tijdens de voorbereiding een blessure oploopt die de opbouw van je voorbereiding zo in de war schopt, dat je je deelname wel kunt vergeten.

Wil je weten wat voor jou de beste voorbereiding is om van jouw deelname aan de Marathon Rotterdam een succes te maken? Maak een afspraak voor een proeftraining en we vertellen je er alles over!